Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

VILLIVIHANNEKSIA, LUONNON ROHTOKASVEJA, SYÖTÄVIÄ KUKKIA JA LUONTAISKOSMETIIKKAA

 

Tietoisuuden Tila Kemiönsaari 10 – 12 toukokuu 2019, perjantai - sunnuntai

 

Villivihannekset ovat trendikästä voimaruokaa, jota ihmiskunta on käyttänyt koko olemassaolonsa. Niiden ravintoarvot ovat moninkertaisia verrattuna viljeltyihin ja jalostettuihin kasveihin. Luonnonlääkekasveja on käytetty aina ja ne parantavat meitä myös tulevaisuudessa. Joidenkin kasvien kohdalla voi noudattaa lääkäri Paracelsuksen ohjetta – pieni määrä on lääkkeeksi - suuri määrä myrkkyä. Syötävät kukat ovat terveellistä voimaruokaa. Tiibetissä on tunnettu kukkapaasto ja silloin syödään pelkästään kukkia pitämään yllä terveyttä ja nuoruutta.

 

Villivihannesten kausi alkaa jo huhtikuussa ja kestää myöhäiseen syksyyn. Toukokuussa kasvaa jo ties mitä ja keräämme lähiluonnosta löytyvää syötävää. Leirillä on luovaa kokkaamista hyvissä keittiötiloissa ja yhdessä tekemisessä oppii – saa mukaansa myös ihania reseptejä. Opiskelemme myös fytoterapiaa eli kasvilääkintää ja tutustumme lääkekasveihin mitä löytyy lähiluonnosta kuten piharatamo laastariksi tai kamomillan kukat rauhoittavaksi teeksi! Oma osionsa on kukkien käyttö ravintona, niissä on paljon ravinteita. Käytämme vain tuttuja kasveja ja jätämme rauhoitetut ja harvinaiset luonnonrauhaan. Luonnossa on paljon myrkkykasveja – jopa tappavia, ne on syytä oppia.

 

Villivihanneksia voi käyttää kaikessa ruuanlaitossa kuten salaateissa, lämpimissä ruuissa, juomissa, leivonnaisissa ja jälkiruuissa. Käymme läpi myös muita kasvukauden hyötykasveja ja siemeniä ja juuria. Voikukan juurista saa japanilaista tempuraa tai kahvinkorviketta. Takiaisen juuri on myös ruokaa ja mukana monissa fytoterapia tuotteissa, eikä kannata väheksyä edes juolavehnän juurta mitä myytiin aikoinaan jopa apteekissa. Entäpä nokkosensiemenet, tammenterhot tai pihlajanmarjat! Viime vuosina luontaiskosmetiikka on lyönyt itsensä läpi. Myös sitä voi valmistaa itse lähiluonnon raaka-aineista. Käymme läpi jonkin verran kotikonstein toteutettavaan kosmetiikkaan sopivia kasveja.

 

Villivihanneksiin tutustuin jo lapsena. Työskentelin legendaarisessa Kasviksessa minne tultiin kysymään lähtisikö joku perustamaan Hyötykasviyhdistystä professori Toivo Rautavaaran kanssa. Sen jälkeen olin perustamassa Maatiainen yhdistystä. Kiinnostus villivihanneksiin ja luonnonlääkekasveihin on vienyt maailmalle kuten venäläisiin syrjäkyliin, Eestiin, Japaniin, Ruotsiin, Latviaan ja Bulgariaan missä villivihannesperinne on hyvin säilynyt. Myös aika intiaanien parissa opetti syötäviä kasveja. Olen opiskellut fytoterapiaa ja tehnyt töitä sen parissa. Melko pitkä jakso meni EU- projekteissa ja komission työryhmissä missä luotiin perusta nykyisen luontaiskosmetiikan säännöille.

 

Kemiönsaari edustaa saaristoluontoa ja siellä kasvaa villeinä kasveja kuten kevätesikko mikä on harvinainen muualla Suomessa. Siellä ei kasva lainkaan ruusujuurta, jota kasvaa Lapissa ja on eräs suosikkirohtoni. Suomi on monen kasvuvyöhykkeen maa. Aloitamme perjantaina 10. toukokuuta klo 18. Teetä ja kahvia tarjolla klo 16.

Kurssi toteutuu kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritarien hengessä missä jokainen tasa-arvoisesti saa jakaa myös omia tietoja. Käytännön opintojen lisäksi teoreettista opetusta ja kuvien näyttöä kasvien tunnistamiseksi. Ruokailun yhteydessä ja iltaisin tietysti tarinoimme Tietoisuuden tilan hengessä ihmisen tietoisuuden kasvusta. Tuo mukanasi oma kehitystarinasi luonnosta tai kasveista. Sanotaan inspiraation tuodun kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareille syömisen yhteydessä, koska syöminen on muodonmuutosta maallisista aineista henkisiksi voimiksi varsinkin sen tapahtuessa agapee rakkauden yhteishengessä.

 

Leirin hinta on vain 130 €. Hinta sisältää opetuksen, majoituksen ja kahvit sekä ruokailut (liinavaatteet 10€). Kurssikeskus on meren rannalla. Majoitus päärakennuksessa 1 tai 2 hengen huoneissa (valintasi mukaan), sauna käytettävissä.

 

Tietoa kohteesta, kartta ja kuvagalleria www.tietoisuudentila.fi, Facebook/ Tietoisuudentila.

Tietoisuuden Tila, Villa Näset, Merikodintie 20, Västanfjärd. Kemiönsaari (hyvä tieyhteys perille). Osallistuminen vahvistetaan suorittamalla maksu tilille FI42 4730 0010 3612 43 / Tietoisuuden Tilan tuki ry.

 

Kurssia vetää Anne Paalo, anne.paalo@kolumbus.fi, 050 5706105. Toimittaja, tietokirjailija, kasvien ja luontaistuotteiden erityisasiantuntija, joka on järjestänyt paljon kasvi- ja luontomatkoja Suomeen ja ulkomaille. Ilmoittautumiset myös kurssikeskuksen isäntä Keijo Remes, info@tietoisuudentila.fi, 040 416 7878. Kysy kimppakyytejä. Osallistujia voidaan hakea Kemiön keskustan linja-autoasemalta. Samoin perille pääsee veneellä. Tietoisuuden tila sijaitsee meren rannalla. Sydämellisesti Tervetuloa